Web Uygulama Güvenliği Nedir ?

Koray

New member
Web Uygulama Güvenliği Nedir?

Web uygulama güvenliği, çevrimiçi olarak erişilebilen ve kullanılan web uygulamalarının korunması ve güvenliğinin sağlanmasıyla ilgilenen bir alanı ifade eder. Günümüzde internetin yaygın kullanımıyla birlikte web uygulamaları da önemli bir yer edinmiş durumda. Ancak, bu uygulamaların kullanıcı verileri, iş mantığı ve altyapıları ciddi güvenlik riskleriyle karşı karşıyadır. Bu nedenle, web uygulama güvenliği, bu riskleri tanımlamak, önlemek ve azaltmak için çeşitli teknikler ve yöntemlerin kullanılmasını içerir.

Neden Web Uygulama Güvenliği Önemlidir?

Web uygulama güvenliği, birçok açıdan büyük bir öneme sahiptir. Öncelikle, web uygulamaları genellikle kullanıcıların hassas bilgilerini işlerler. Bu, kullanıcıların kişisel bilgilerinden finansal verilere kadar geniş bir yelpazede olabilir. Bu nedenle, bu bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesini engellemek büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca, web uygulama güvenliği aynı zamanda bir kurum veya işletmenin itibarını da etkiler. Güvensiz bir web uygulaması, müşterilerin güvenini kaybetmesine ve şirketin itibarının zedelenmesine neden olabilir.

Web Uygulama Güvenliği Tehditleri Nelerdir?

Web uygulama güvenliğini tehdit eden birçok potansiyel risk vardır. En yaygın saldırılar arasında SQL enjeksiyonu, cross-site scripting (XSS), cross-site request forgery (CSRF), ve veri sızıntısı bulunmaktadır. SQL enjeksiyonu, kötü niyetli kullanıcıların web uygulamasının veritabanına erişmesine ve hatta veritabanını tamamen ele geçirmesine olanak tanırken, XSS saldırıları ise web uygulamasının kullanıcılarına zararlı kodlar enjekte etmek için kullanılır. CSRF, kullanıcıların hesapları üzerinde istenmeyen işlemleri gerçekleştirmek için kullanılırken, veri sızıntısı ise kullanıcıların hassas bilgilerinin yetkisiz kişilere sızdırılmasını ifade eder.

Web Uygulama Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Web uygulama güvenliğini sağlamak için bir dizi önlem alınabilir. Bunlar arasında güvenlik açıklarının düzeltilmesi, güvenlik açığı taramaları, güvenlik duvarları ve kullanıcı eğitimi bulunmaktadır. Güvenlik açıklarının düzeltilmesi, yazılım geliştirme sürecinde güvenlik kontrollerinin uygulanmasıyla gerçekleştirilirken, güvenlik açığı taramaları ise web uygulamasının potansiyel güvenlik açıklarını tespit etmek için kullanılır. Güvenlik duvarları, web uygulamasını kötü niyetli trafiğe karşı korumak için kullanılırken, kullanıcı eğitimi ise kullanıcıların güçlü parolalar kullanması ve bilinçli bir şekilde web uygulamalarını kullanması için önemlidir.

Sonuç

Web uygulama güvenliği, internet üzerindeki web uygulamalarının güvenliğini sağlamak için kullanılan bir dizi teknik ve yöntemi ifade eder. Bu, kullanıcıların hassas bilgilerini korumak, işletmelerin itibarını korumak ve potansiyel saldırılardan korunmak için önemlidir. Web uygulama güvenliğini sağlamak için güvenlik açıklarının düzeltilmesi, güvenlik açığı taramaları, güvenlik duvarları ve kullanıcı eğitimi gibi önlemler alınabilir. Ancak, güvenlik önlemleri her zaman güncel tutulmalı ve sürekli olarak izlenmelidir çünkü tehditler sürekli olarak evrim geçirmektedir.

Yasmin

Administrator
Admin
Global Mod

Web uygulama güvenliği, çevrimiçi olarak erişilebilen ve kullanılan web uygulamalarının korunması ve güvenliğinin
Selam yorum yapanlara

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Koray

• Web uygulamaları , internet üzerinden erişim sağlanan programlardır ve birçok işe yarar
  • Web güvenliği , internet üzerinden erişilebilen uygulamaların ve web sitelerinin kötü amaçlı saldırılardan korunmasını sağlayan bir süreçtir
Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :)

Tumkurt

Global Mod
Global Mod

Web uygulama güvenliği, çevrimiçi olarak erişilebilen ve kullanılan web uygulamalarının korunması ve güvenliğinin
Merhaba buradan geçen herkese

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Koray

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Web3 güvenliği , merkezi olmayan uygulamalar (DApps), kripto paralar ve blok zinciri teknolojilerini içeren Web3 ekosisteminin güvenliğini sağlamak için çeşitli protokoller, standartlar ve en iyi uygulamalar kullanılarak sağlanır
  • SSL/TLS protokollerinin çalışma şekli şu adımlardan oluşur
Bir satır daha yazdım, tam yeri gibiydi çünkü

Yasmin' Alıntı:
Selam yorum yapanlara Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Koray Web uygulamaları , internet üzerinden erişim sağlanan programlardır ve birçok işe yarar Web güvenliği , internet
Bence eksik olan kısım senin tecrübenin herkese uymaması @Yasmin

Emir

New member

Merhaba tecrübeli dostlar

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Koray

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Web uygulama güvenliği , internet üzerinden erişilebilen uygulamaların veri hırsızlığı, yetkisiz erişim, kötü amaçlı yazılımlar ve diğer siber tehditlere karşı korunmasını sağlayan bir süreçtir
  • Web uygulamalarının güvenilirliği , çeşitli güvenlik tehditlerine karşı koruma önlemlerinin uygulanmasına bağlıdır. Bu önlemler arasında web uygulama güvenlik duvarları (WAF), düzenli güvenlik testleri ve güvenli geliştirme uygulamaları bulunur
Bir minik destek de benden gelsin istedim

Yasmin' Alıntı:
Selam yorum yapanlara Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Koray Web uygulamaları , internet üzerinden erişim sağlanan programlardır ve birçok işe yarar Web güvenliği , internet
Sert bir yorum olacak ama bazı noktaları kabul edemem @Yasmin

Mehbare

Global Mod
Global Mod

Selam bilenlere

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Koray

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu süreç, güvenli bir bağlantı oluşturmak için iki taraf gerektirir ve "SSL/TLS el sıkışma (handshake)" olarak bilinir
  • Web uygulamalarının güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için şu kaynaklar kullanılabilir
Biraz da ben dokunayım dedim, belki güzel tamamlar

Emir' Alıntı:
Merhaba tecrübeli dostlar Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Koray Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Web uygulama güvenliği , internet
Bir paragraf daha olsa keyifle okurdum @Emir

Sude

New member

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Koray

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Web uygulama güvenliğinin temel unsurları şunlardır
  • Web3 güvenliği, sürekli gelişen bir alan olduğundan, güvenlik uzmanlarının ve geliştiricilerin sektördeki güncellemeleri ve en iyi uygulamaları takip etmeleri kritik öneme sahiptir
Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Tumkurt' Alıntı:
Merhaba buradan geçen herkese Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Koray Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Web3 güvenliği
İyi niyetli yorumun için teşekkür ederim @Tumkurt, fakat ben aynı fikirde değilim

Yamci

Global Mod
Global Mod

Selam meraklılara

@Koray okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

• Site özel güvenliği , bir mekânın, alanın veya binanın korunmasını ve güvenliğini sağlamak için özel olarak eğitimli ve lisanslı personellerin sunduğu hizmettir
  • Web güvenlik uygulama duvarı (WAF) bir cihaz değil, bir yazılım veya hizmettir
Sahnede küçük bir detay daha bıraktım, umarım iş görür

Emir' Alıntı:
Merhaba tecrübeli dostlar Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Koray Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Web uygulama güvenliği , internet
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Emir, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Eren

New member

Merhaba konuya ilgi duyanlar

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Koray

• Site özel güvenliği hizmeti almak için, öncelikle yönetim kurulunun karar alması ve yöneticinin valiliğe müracaat ederek özel güvenlik izni alması gerekmektedir
  • Site özel güvenlik görevlisinin görevleri arasında şunlar yer alır
Katkım küçük ama belki zaman kazandırır

Hakim gibi davranmak istemem ama aklım bu tarafa kaydı

Mehbare' Alıntı:
Selam bilenlere Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Koray Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine
Farklı düşündüğüm çok yer var @Mehbare, o yüzden tamamen katılamıyorum

Yamci' Alıntı:
Selam meraklılara @Koray okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Site özel güvenliği , bir mekânın, alanın veya binanın korunmasını ve
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Yamci

Sude' Alıntı:
Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Koray Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Web uygulama güvenliğinin
Bu bakış açını anlıyorum @Sude, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum