Panjim'in tarihi bölgesi kitle turizmi yüzünden sıkıntılı; Belediye başkanı eylem sözü verdi

Ferhat

New member
Panjim'in Latin Mahallesi olarak da bilinen tarihi San Tomé ve Fontainhas mahallelerinin sakinleri, “kitle turizmi” olarak adlandırdıkları ve “huzurlu mahallelerini gürültülü ve müdahaleci bir deneyime dönüştüren” şeye direniyorlar.


17 Ekim'de Goa'nın kuzeyindeki Calangute'de bir plajda turistler. (PTI fotoğrafı)

Çarşamba günü bölge sakinlerinden oluşan bir heyet, çözüm aramak için Panjim Belediye Başkanı Rohit Monserrate'ye başvurdu. Daha sonra bu tür sorunları ele alacak düzenlemeler üzerinde çalışmak üzere çeşitli paydaşları bir toplantıya çağırdı.

“Instagram ve sosyal medya sayesinde bu alan çok popüler hale geldi. Bir turist olarak temel bir haysiyet duygusuna sahip olmalısınız. Kimsenin duvarına ayak basmayın, rastgele birisinin evine girmeyin. Ev sakinlerinin evlerinin Haberlarını kaydetmek için evlerine telefon etmeyin. Buranın bir tema parkı olduğunu sanıyorlar. Gerçek sakinler orada yaşıyor. Monserrate, onların (turistlerin) temel bir saygı ve nezaket anlayışına sahip olmaları gerektiğini söyledi.

“Şu an bu bölgeye giderseniz sabah 5.30-6.00 arası turistler fotoğraf çekimi için geliyor… Evinizin üzerinde drone'ların uçmasını ve insanların kapınıza ateş etmesini (Haber görüntüleri) istemezsiniz. Turist davranışının güçlendirilmesi gerekiyor. Turistlerin girmesini yasaklayalım demiyoruz. Monserrate, “Onları (sakinleri) rahatsız etmemek için temel nezaketinizi koruyun” diye ekledi.

Bu feryat, dar bir sokakta fotoğraf çekimi yapan yerli halk ile turistler arasında çıkan çatışma sırasında geldi; burada yerel bir sakin, istendiğinde ayrılmayı reddeden turist grubunu sopayla tehdit etti.

“Bölgede serbest bırakılan yapılandırılmamış ve düzensiz turizm faaliyetleri, bölge sakinlerinin yaşamları üzerinde büyük bir etki yaratıyor… yerel ahlakı ve kültürel mirasımızı yok ediyor ve daha da önemlisi bizi sahip olduğumuz yaşam kalitesi hakkından mahrum bırakıyor. keyif çok şeyi hak ediyor” dedi bölge sakinleri belediye başkanına yazdıkları mektupta.

Mahalle sakinleri, dar sokakların profesyonel ekipmanlarla yapılan doğaçlama fotoğraf çekimleri nedeniyle tıkanması, gürültücü turistlerin insanların evlerine bakıp girmeleri, sokaklara idrar yapmaları vb. sorunlarla karşılaştıklarını söyledi.

Bölge sakinleri trafik ve park düzenlemelerinin yapılmasını ve bölgedeki kalabalığın kontrol altına alınması için polis veya güvenlik görevlilerinin bulunmasını talep etti.

“Önümüzdeki hafta tüm departmanlar ve trafik polisleriyle bir toplantı yapacağız ve ardından bölge sakinlerinin tüm departmanlarla konuşmasını sağlayacağız, böylece departmanlar önerilerini iletebilecekler. “Bu insanların bölgeye turist gelmesiyle bir sorunu yok, bir sorunu var. Bu turistlerin nasıl davrandığına bağlı,” diye ekledi Monserrate.

Kökenleri Goa'nın başkentinin Eski Goa'dan Panjim'e taşındığı 19. yüzyıla kadar uzanan bölge, şu anda çoğu yaşlı vatandaş olan yaklaşık 3.500 sakine ev sahipliği yapıyor. Mahallede okullar, ofisler ve diğer tesislerin yanı sıra tarihi tatil köyleri, misafirhaneler, restoranlar ve kafeler de bulunmaktadır.