Ingiltere hangi sınavla alıyor ?

Eren

New member
İngiltere Hangi Sınavlarla Öğrenci Alıyor? Toplumsal Cinsiyet, Irk ve Sınıf Perspektifinden Bir İnceleme

Herkese merhaba, bugünkü yazımda İngiltere’nin öğrenci kabul süreçlerini ve bu süreçlerin toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf gibi sosyal faktörlerle nasıl ilişkilendiğini derinlemesine inceleyeceğiz. Birçok kişi için İngiltere'de eğitim almak, prestijli bir üniversiteden diploma almak anlamına gelir. Ancak bu hedefe ulaşmak, yalnızca kişisel başarıya değil, aynı zamanda toplumsal yapılar, eşitsizlikler ve kültürel normlarla şekillenen bir süreçtir. İngiltere, farklı sınavlarla öğrenci kabul eden bir ülkedir ve bunlar, öğrencilerin hangi eğitim kurumlarına yerleşebileceğini belirleyen kritik faktörlerdir. Peki, bu sınavlar, toplumun çeşitli kesimleri için ne kadar adil? Gelin, birlikte inceleyelim.

İngiltere’de Öğrenci Kabulünde Kullanılan Başlıca Sınavlar

İngiltere’de üniversite başvurusu yapacak öğrenciler için başlıca iki sınav türü önemlidir: A-levels ve UCAS başvurusu. Bununla birlikte, uluslararası öğrenciler için İngiltere'ye kabulde diğer sınavlar da devreye girebilir.

1. A-levels: İngiltere’deki devlet okullarından mezun olan öğrencilerin çoğu, A-levels sınavlarıyla üniversitelere başvururlar. Bu sınav, genellikle 2 yıl süren bir lise eğitiminin sonunda alınır ve öğrencinin seçtiği derslerdeki başarılarını ölçer. A-levels, İngiltere’nin eğitim sisteminde en yaygın kullanılan sistemdir.

2. UCAS Başvurusu: UCAS (Universities and Colleges Admissions Service), İngiltere’deki üniversitelere başvuruları merkezi bir sistem üzerinden alır. Öğrenciler, UCAS aracılığıyla başvurdukları üniversiteleri seçer ve sınav puanlarına göre kabul edilirler. UCAS başvurusu, öğrencilerin A-levels sonuçlarına, kişisel beyanlarına ve referans mektuplarına dayanır.

3. Uluslararası Öğrenciler İçin IELTS/TOEFL: İngilizce yeterliliği olan uluslararası öğrenciler için, IELTS ya da TOEFL gibi dil yeterlilik sınavları gereklidir. Bu sınavlar, öğrencilere İngilizce dilindeki yetkinliklerini kanıtlama fırsatı verir ve İngiltere’deki üniversitelerde eğitim alma hakkı tanır.

Eğitimdeki Toplumsal Eşitsizlikler: Cinsiyet, Irk ve Sınıf Perspektifinden Bir Bakış

İngiltere’de öğrenci kabul süreci, yalnızca akademik başarıyla değil, aynı zamanda toplumsal yapılar ve eşitsizliklerle de şekillenir. Cinsiyet, ırk ve sınıf gibi sosyal faktörler, öğrencilerin eğitimdeki fırsatlarını belirleyen önemli etkenlerdir. Her ne kadar İngiltere, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak adına adımlar atsa da, bazı grupların hala bu süreçte zorlandığı bir gerçektir.

Kadınların Perspektifi: Sosyal Yapıların Etkisi ve Eğitimdeki Engeller

Kadınlar, İngiltere’de eğitimde çeşitli engellerle karşılaşabilirler. Toplumsal cinsiyet normları, kadınların eğitime erişimini zaman zaman sınırlayabilir. Özellikle düşük gelirli ailelerden gelen kız çocukları, erkek çocuklara göre daha az eğitim fırsatına sahip olabiliyorlar. Ayrıca, birçok kadın, ailevi sorumluluklar nedeniyle kariyerlerine devam edebilmek için daha fazla engelle karşılaşıyor.

Kadınların eğitim hayatına olan bakış açıları, toplumsal cinsiyet normlarıyla şekilleniyor. Kadınlar, sadece akademik başarılarıyla değil, aynı zamanda toplumda daha güçlü ve bağımsız bir birey olarak yer edinme amacı güdüyorlar. Ancak, erkeklere göre eğitim süreçlerinde daha fazla duygusal ve sosyal baskı altında kalabiliyorlar. Üniversite başvurusu süreçlerinde, kadın öğrencilerin ailevi sorumlulukları ve toplumdan aldıkları baskılar, bu sürecin zorluklarını arttırabilir.

Erkeklerin Perspektifi: Çözüm Odaklı ve Stratejik Yaklaşım

Erkekler için, İngiltere’de üniversiteye başvuru süreci genellikle daha çözüm odaklı ve stratejik bir yaklaşım gerektirir. Erkek öğrenciler, eğitimde kariyer odaklı düşünme eğilimindedirler ve çoğu zaman, üniversiteye başvurduklarında toplumsal normlara uygun olarak kariyer hedeflerine odaklanırlar. Ancak, toplumsal cinsiyetle ilgili olarak erkeklerin de bazı engellerle karşılaşabileceğini unutmamak gerekir. Erkekler de, kadınlar gibi sınıf, ırk ve toplumsal normlardan etkilenebilirler. Örneğin, erkeklerin yoğun olduğu bazı mesleklerde (örneğin mühendislik gibi), bazen toplumsal cinsiyet normları nedeniyle iş gücüne katılımda zorluklar yaşanabiliyor.

Birçok erkek öğrenci, üniversiteye başvururken genellikle yalnızca akademik başarılarına odaklanırlar ve bu süreçte duygusal etkilere daha az odaklanırlar. Ancak eğitimde fırsat eşitsizliği, her iki cinsiyet için de önemli bir engel oluşturmaktadır.

Irk ve Sınıf Faktörlerinin Eğitimdeki Rolü

İngiltere’de eğitimdeki eşitsizlik, yalnızca cinsiyetle sınırlı kalmaz; ırk ve sınıf gibi faktörler de büyük bir rol oynar. Özellikle, etnik kökeni farklı olan öğrenciler için İngiltere’deki üniversitelere kabulde daha fazla zorluk bulunabilir. 2019’da yapılan bir araştırma, siyah öğrencilerin, beyaz öğrencilere kıyasla üniversite başvuru süreçlerinde daha düşük başarı oranlarına sahip olduğunu ortaya koymuştur (HESA, 2019). Bu durum, ırkçılığın eğitimdeki engellerden biri olduğunu gözler önüne seriyor.

Sınıf faktörü de burada önemli bir yer tutar. Düşük gelirli ailelerden gelen öğrenciler, sınav ücretleri, yaşam giderleri ve diğer eğitim masrafları açısından büyük bir yükle karşı karşıya kalabilirler. İngiltere’deki üniversiteler, genellikle yüksek ücretler talep etmekte ve bu durum, sadece belirli bir sınıftan gelen öğrencilerin eğitime erişmesini engelleyebilir. Sonuç olarak, sınıf farkı, üniversiteye başvuru sürecinde önemli bir engel teşkil eder.

Sonuç ve Tartışma: Eğitimde Fırsat Eşitsizliği Nasıl Aşılabilir?

İngiltere'de üniversiteye başvuru süreci, öğrencilerin akademik başarılarıyla sınırlı olmayıp, toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf gibi sosyal faktörlerle şekillenen bir süreçtir. Bu yazı, bu faktörlerin eğitimde fırsat eşitsizliğine yol açtığını ve her bireyin bu süreçte eşit fırsatlara sahip olması gerektiğini vurgulamaktadır.

Peki, İngiltere'deki eğitim sisteminde fırsat eşitsizliğini aşmak için ne tür adımlar atılabilir? Eğitimde daha eşitlikçi bir yaklaşım benimsemek, hem erkeklerin hem de kadınların eşit fırsatlarla karşılaşmalarını sağlayabilir. Ayrıca, ırk ve sınıf faktörlerine dayalı ayrımcılığın önlenmesi için daha fazla toplumsal farkındalık yaratılmalıdır.

Sizce, eğitimdeki eşitsizliklerin önüne geçmek için nasıl bir yaklaşım benimsenmeli? Irk ve sınıf faktörlerinin eğitimdeki fırsat eşitsizliğine etkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?