Benlik olmak ne demek ?

Yamci

Global Mod
Global Mod
Benlik Olmak: Kimlik, Strateji ve Empati Arasındaki İnce Çizgi

Bir Anın İçinden Başlamak: Yüzleşme ve Sorgulama

Herkese merhaba,

Bugün size belki de kendimi en çok kaybolmuş hissettiğim bir dönemi anlatmak istiyorum. Bir gün, tam da hayatın sıradan akışında, kendime sormaya başladım: "Gerçekten ben miyim?" Sadece bu soruyu sordum ve bir anda dünya durdu. O an fark ettim ki, yıllardır yapmam gereken bir şey vardı: "Benlik olmak." Ya da daha doğru bir ifadeyle, "Benim kim olduğumu anlamak."

İçsel bir yolculuğa çıktım ve kendimi birden fazla kimlikle karşıladım. Kimliğimi ararken, etrafımdaki insanların bakış açıları ve davranışları bana çok şey öğretti. Bugün, size bu keşif yolculuğumdan bir kesit sunmak istiyorum.

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: Çözüm Arayışı

Gözlerimi açtım ve ilk karşılaştığım görüntü, hemen yanı başımda duran bir erkek arkadaşımdı. Mert, her zaman çözüm odaklı biri olarak tanınır. Ne zaman bir sorun olsa, o an ve hemen çözmeye çalışırdı. Kadınlar gibi duygusal analiz yapmaz, empati kurmazdı. Bu, onu bana göre bazen soğuk, bazen de etkileyici yapıyordu. Ama fark ettiğim bir şey vardı: Mert’in içindeki gerçek benlik, çözüm arayışında ve strateji geliştirmede gizliydi. Kendisini, çözümleri bulduğu anlarda en çok hissediyordu. Hangi yol en kısa ve en verimli ise, onu takip ederdi.

Olay şu şekilde gelişti: Bir gün bir kriz durumu yaşadık. Arkadaş çevremizde biri zor bir durumdaydı ve Mert hemen devreye girdi. Kısa bir analiz yaptıktan sonra, sorunu çözmeye yönelik somut adımlar atmaya başladı. Empati yoktu, ama sonuca odaklıydı. Bunu ilk başta yadırgadım. "Neden empati yapmıyorsun?" diye sordum, ama o "Benim çözümümle o kişi rahatlayacak, daha fazla duygusal bir yanıt vererek durumu daha da zorlaştırmam" dedi. Duygusuz bir yaklaşım mıydı? Belki, ama olayları daha net görebilmek ve çözüm odaklı ilerlemek de benliğin bir parçasıydı.

Kadınların İlişkisel Yaklaşımı: Empati ve Bağ Kurma

Olayların merkezine vardığımda, sevgili bir arkadaşım olan Elif’i hatırlıyorum. Elif, her zaman başkalarının duygularını derinden hissederdi. Onun için insanlarla kurduğu bağlar, kimliğinin ayrılmaz bir parçasıydı. Elif, duygusal zekasına güvenir, birinin içinde bulunduğu durumu anlamaya çalışırken adeta o kişinin yerine geçerdi. Bu yaklaşım, onun çevresindekilerle daha yakın ve samimi ilişkiler kurmasına olanak sağlıyordu. Fakat, benlik dediğimiz şeyin sadece empatiyle şekillenmediğini kavrayana kadar, bu yaklaşımı biraz fazlasıyla naif buluyordum.

Bir gün, Elif’in de içinde olduğu bir grup arkadaşımız büyük bir problemle karşı karşıya kaldı. Biri ilişkisinde ciddi sıkıntılar yaşıyor, diğeriyse iş yerinde büyük bir hayal kırıklığına uğramıştı. Elif, her iki durumda da öne çıkarak her birinin duygusal ihtiyaçlarını anlamaya çalıştı. O an, Elif’in yaklaşımının güçsüzlük değil, aslında bir bağ kurma ve insanı derinden anlama gücü olduğunu fark ettim. Empatik bir bakış açısıyla, sorunları çözmeye başlamıştı. Kadınların bu tür ilişkisel düşünme biçimi, onların benliklerini bir şekilde güçlü kılıyor, ancak bu güç de çoğu zaman fazla yüklenmekten kaynaklanıyordu. Empati, bazen insanların kendi ihtiyaçlarını geri plana atmalarına yol açabiliyordu.

Toplumsal Cinsiyet ve Benlik: Tarihin İzinde

Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımları ile kadınların empatik ve ilişkisel tutumları arasında ciddi bir toplumsal fark vardır. Geçmişten günümüze, toplumlar genellikle erkeklerin mantıklı ve hesaplı olmalarını, kadınların ise duygusal olarak derin ve bağ kurabilen bireyler olmalarını beklemiştir. Bu, tarihsel olarak iki cinsiyetin farklı roller üstlenmesine yol açmış ve bu roller, benlik kavramını şekillendiren bir faktör olmuştur.

Erkeklerin toplumsal anlamda "güçlü" olarak tanımlanması, duygusal ifadelere ve empatik ilişkilere daha az yer bırakmış; kadınlar ise "duygusal" ve "şefkatli" olarak şekillendirilmiştir. Ancak, günümüzde bu geleneksel bakış açıları yavaşça kırılmaktadır. Kadınlar iş dünyasında daha stratejik roller üstlenmeye, erkekler ise duygusal zeka ve empati konusunda daha açık hale gelmeye başlamıştır. Bu değişim, aslında benlik kavramının daha esnek ve çok katmanlı olduğunu gösteriyor.

Kendi Benliğini Keşfetmek: Hangi Yoldan Gidilmeli?

Benlik olmak, tarihsel ve toplumsal kalıplara takılmadan, içsel bir yolculuğa çıkmaktır. Hem stratejik düşünme hem de empati kurma becerisi, bizim kim olduğumuzu şekillendiren önemli unsurlardır. Benlik, sadece duygusal bir içsel yolculuk değildir; aynı zamanda, bir insanın toplumsal rolünü ve çevresini anlama şeklidir. Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı ve kadınların empatik bakış açısı, birbirini tamamlayan iki temel unsur olabilir. Bu ikisini dengede tutmak, insanın daha sağlıklı bir benlik gelişimi için kritik öneme sahiptir.

Bugün size bir soru bırakmak istiyorum: Benlik olmanın, toplumsal kalıplardan nasıl bağımsızlaşabileceğini düşünüyorsunuz? Empati ve strateji arasında dengeyi nasıl kurabiliriz?

Hikâyemi paylaşmak, belki de sizin de içsel bir yolculuğa çıkmanıza neden olabilir. Kendinize bu soruları sormayı unutmayın.