Uzmanlar Pencap’ta su yakan bahar mısırının yasaklanmasını istiyor

Ferhat

New member
Eyalet Tarım Bakanlığı ve Pencap Tarım Üniversitesi’nden (PAU) uzmanlar, kazançlı mahsulün tarımda popülaritesi arttıkça su içen “bahar mısırını” yasaklayan yasayı güçlü bir şekilde destekliyor.


Eyalet Tarım Bakanlığı ve Pencap Tarım Üniversitesi’nden (PAU) uzmanlar, kazançlı mahsulün tarımda popülaritesi arttıkça su içen “bahar mısırını” yasaklayan yasayı güçlü bir şekilde destekliyor. (HT fotoğrafı)

Şubat’ta ekilen ve Haziran’da hasat edilen bu üçüncü ürün, eyalet zaten endişe verici seviyelerde su tablası tükenmesiyle boğuştuğu için PAÜ’nün şiddetle tavsiye edilenler listesinde yer alıyor. Uzmanlar, 2022’de 44.000 hektardan bu yıl yaz mısırı yetiştirmek için yaklaşık bir lakh hektar veya 2.50 lakh dönümlük arazi kullanıldığını tahmin ediyor.

Punjab Mandi Kuruluna göre, 30 Haziran itibarıyla eyalete 32 lakh kental bahar mısırı gelmişti ki bu, mandilere 21 lakh kentalin geldiği 2022’deki ilgili dönemden %50 daha fazla.

Tarım Müdürü Gurvinder Singh’e göre, devlet sadece çeltik tarlalarına alternatif olarak kharif mevsimlik mısırı teşvik ederken, Punjab’ın görüşüne göre Şubat ayında ekilen mısır son derece tehlikeli.

Tavsiye edilen bir ürün olmadığı için mısır için bahar ekim alanı hakkında resmi bir veri yoktur.

“Su tablasının sert bir şekilde düştüğü ve sürdürülebilir tarımın gerekli olduğu Pencap için bu hasat büyük bir hayır. Şubat ve Mart aylarında mısır ekimi, son dört yıldır çok yeni bir trend oldu, ancak artan popülaritesi endişe verici. Punjab, devlet tarım için kaliteli su tehdidiyle karşı karşıya kaldığında aşırı derecede su yoğun ekime izin veremez. Su tasarrufu için yazlık mısır ekimi yeni bir yasa ile yasaklanmalı ve sadece su tasarrufu sağlayan damla sulama teknolojisi ile izin verilmelidir” dedi.

Büyükbaş hayvanlar için süper besin olarak kabul edilen yazlık mısır silajlık olarak kullanılmaktadır.

Uzmanlar, bitkinin artan popülaritesini, son yıllarda eyaletin farklı yerlerinde özel silaj üreticilerinin sayısındaki artışa bağlıyor.

İlkbahar mısırı esas olarak Jalandhar, Hoshiarpur ve Kapurthala bölgelerini içeren Doaba bölgesinin patates kuşağında ekilir ve Ludhiana, Gurdaspur ve Patiala’daki çiftçiler mahsulü yetiştirir.

Resmi verilere göre, Haziran sonunda Mandis’e gelen 31.53 lakh kental mısırın 31.11 lakh kental mısırın MSP (minimum destek fiyatı) kapsamında özel alıcılar tarafından satın alındı. ₹Kental başına 2.090.

Çeşitli çiftçi sendikaları, düşük vergi oranlarının çiftçilerin zarar görmesine neden olduğunu iddia ederek Pencap hükümetini protesto etti.

Müdür, ilkbaharda çiftçilerin hektar başına 35 ila 40 kental ürün verdiğini, bunun da hektar başına ortalama verimin 20 kentaldan az olduğu Kharif’tekinden oldukça yüksek bir verim olduğunu söyledi.

“Çiftçiler MSP’den daha az alabilir, ancak hektar başına yüksek verim onlara daha fazla para kazandırıyor. Ancak baharlık mısır ekimi Pencap’ın tarımsal ekosistemi için tehlikeli” dedi.

PAÜ agronomisti ve su yönetimi uzmanı Ajmer Brar, Pencap’ın pirinçten mısıra, pamuğa ve basmatiye kadar mahsul modellerini çeşitlendirmesi gerektiğini söyledi.

“Ancak ideal mısır alternatifi bahar mısırı değil, Haziran’dan Ekim’e kadar pirinç mevsiminde yetiştirilen harif mısırdır. Haziran veya Temmuz aylarında ekilen mısır, yağmur mevsimi boyunca 4-5 sulama döngüsüne ihtiyaç duyar. Öte yandan, ilkbahar veya yaz aylarında ekildiğinde mahsulün 28-30 kez sulanması gerekir. Pencap hükümeti ilkbaharda mısır ekimini yasaklamalı veya sadece damla sulama kullanımına izin vermeli” diye ekledi Brar.

Yüksek sıcaklıklar nedeniyle su hızla buharlaşır ve yaz mevsiminin en yoğun olduğu dönemde mısır mahsulünün sık sık sulanması gerekir. Bunun yeraltı suyu tablası üzerinde ciddi bir etkisi vardır.

PAÜ’deki kıdemli mısır yetiştiricisi Surinder Kaur Sandhu, bahar mısırının popülaritesinin ardından bir departmanın şimdi buğday ve pirinç arasına mısır ekmeye başladığını söyledi.

“Punjab için ikisi de tavsiye edilmiyor ve bu mahsul modelinin popülaritesi ciddi bir endişe konusu. Kısa vadeli pirinç çeşitlerinin yeniliği, çiftçilerin buğday hasadı ile pirinç ekimi arasında 90 günlük bir süre ile istenmeyen bir şekilde mısır ekerek çiftlikleri aşırı yüklemeye başlaması nedeniyle yanlış yorumlandı” dedi.

Sandhu’ya göre, bahar mısırı son on yıldır yetiştiriliyor, ancak sığır yemi için kullanılan buğday samanı veya “toori” miktarındaki keskin artışın ardından, silaj üretim tesisleri son üç yılda aniden mantar gibi çoğalmaya başladı. dört yıl

“Tohum ve silaj üreticilerinden toplanan bilgiler, bu yıl yazlık mısır ekimi için bir lakh hektarın kullanıldığını gösteriyor. Bu kolay ve ödüllendirici bir hasat, ancak eyalet hükümeti Pencap’ın su krizinin ortasında devreye girmeli” dedi.