Şimdi, Pune bölgesindeki korunan alanların dışındaki vahşi yaşamın yayılmasına ilişkin bir tahmin çalışması

Ferhat

New member
Pune – Pune bölgesinde korunan orman alanlarının dışında yaban hayatı görülme sayısı arttıkça, Pune Orman Birimi, korunan alanların dışındaki yaban hayatının yayılmasına ilişkin bir tahmin çalışması yürütmeyi planlıyor. Tahmin çalışması için departman, diğer şeylerin yanı sıra vahşi yaşam gözlemlerinin sayısını, bu gözlemlerin rapor edildiği alanları ve insan-hayvan çatışmalarının sayısını inceleyecek olan “Satara modelini” uygulamayı planlıyor.


Tahmin çalışması için departman, yaban hayatı gözlemlerinin sayısını sayan “Satara modelini” uygulamayı planlıyor. (TEMSİLCİ GÖRSEL.)

Temmuz ayı başlarında Sinhagad Kalesi’nin eteğindeki bir köyde bir leopar görüldü. Hint gaur ve diğer vahşi yaşam, insan yerleşimlerinin yakınında görüldü. İnsanlara veya sığırlara saldıran hayvan vakaları bildirilmiştir. Gaur’un bazı bölgelerde ekinlere zarar verdiği bilinmektedir. Bu olaylar insanların geçim kaynaklarını etkiliyor ve yaşamları için bir tehdit oluşturuyor.Bu nedenle Orman Hizmetleri, Pune bölgesindeki korunan alanların dışındaki vahşi yaşamın yayılmasını anlamak için bir tahmin çalışması yapmayı planlıyor.

Orman koruyucu yardımcısı Mahadev Mohite şunları söyledi: “Pune bölgesinde insan-hayvan çatışmaları artıyor. Ayrıca, geçim kaynaklarının yaban hayatı tarafından kaybedilmesiyle ilgili birkaç şikayet aldık. Yaban hayatı dağılımının doğasını anlamak için bir tahmin çalışması yapmayı planlıyoruz. Çalışmanın ana odak noktası, yaban hayatı popülasyonlarını ve bunların korunan orman alanlarının dışındaki dağılma yollarını anlamaktır.”

Mohite, bu tahmin çalışması için “Satara modelini” uygulamayı planladıklarını söyledi. Korunan orman alanlarının dışında bir yaban hayatı sayımı yapmanın zorluklarından bahsederek, “Mevcut bilimsel nüfus sayımı yöntemi, insan müdahalesinin sınırlı olduğu korunan orman alanları için daha kullanışlıdır.” Korunan alanların dışında, böyle bir sayımı zorlaştıran daha fazla insan müdahalesi var. Örneğin kamera kapanı çalışması 45 gün sürer ve seçilen alanın tamamına aynı anda kameraların kurulması gerekir. Ancak ormanlık alanların dışına kamera yerleştirilmesi söz konusu olduğunda, nüfus bilgilendirilmediğinden kameraların çalınma riski vardır. Bu nedenle, kaba bir tahmin çalışması, genel yaban hayatı senaryosunu anlamaya yardımcı olacaktır.”