Psikotik depresyon tekrarlar mı ?

Mehbare

Global Mod
Global Mod
Psikotik Depresyon Tekrarlar mı? Gerçeklerle Duygular Arasında Bir Tartışma

Bir akşam forumda dolaşırken “psikotik depresyon tekrarlar mı?” başlığına denk geldim. Birçok kişi kendi deneyimini paylaşmış, kimisi “iyileştim ama korkum hiç geçmedi” derken, kimisi “tekrar yaşadım, ama bu kez farkındaydım” yazmıştı. Bu başlık altında, sadece tıbbi bir gerçeği değil, insanın en derin kırılganlığını da tartışıyorduk aslında. Çünkü psikotik depresyon yalnızca bir “hastalık” değil; zihnin karanlıkla yüzleştiği, sonra ışığı bulmaya çalıştığı bir süreçtir.

Bu yazıda psikotik depresyonun tekrar etme olasılığını, hem bilimsel hem de insani yönleriyle; hem erkeklerin veri odaklı bakış açısıyla hem de kadınların duygusal ve toplumsal deneyimleri üzerinden ele alacağım.

---

Psikotik Depresyon Nedir?

Psikotik depresyon, ağır depresyonun bir türüdür ve kişinin halüsinasyonlar (olmayan şeyleri görmek/duymak) ya da sanrılar (gerçeklikle bağdaşmayan inançlar) yaşadığı bir dönemle seyreder. DSM-5’e göre bu bozukluk, genellikle majör depresif epizodlara eşlik eden psikotik belirtilerle tanımlanır.

Araştırmalara göre psikotik depresyonun görülme oranı, majör depresyon vakalarının yaklaşık %10-20’sini oluşturur (American Psychiatric Association, 2023). Yani her 10 ağır depresyon yaşayan kişiden biri veya ikisi, psikotik özellikler de gösterebilir.

---

Tekrar Eder mi? Bilim Ne Diyor?

Bilimsel veriler, psikotik depresyonun tekrarlama olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir. Özellikle ilk epizoddan sonra tedavi edilmez veya izlem süreci aksarsa, nüks oranı %50’nin üzerine çıkabilir (Janssen et al., 2019).

Nörobiyolojik düzeyde bakıldığında, bu bozukluğun tekrarlama eğilimi beynin dopamin-serotonin dengesindeki hassasiyetle ilgilidir. Özellikle stres hormonları (kortizol) yüksek olduğunda, prefrontal korteksin (karar verme ve gerçeklik algısından sorumlu bölge) etkinliği azalır ve kişi tekrar psikotik belirtiler gösterebilir.

Yani evet, psikotik depresyon tekrar edebilir — ama bu “kesin” değil; bireyin yaşam koşulları, tedavi uyumu, sosyal destek ağı ve psikolojik farkındalık düzeyi bu olasılığı büyük ölçüde etkiler.

---

Erkeklerin Objektif ve Veri Odaklı Bakış Açısı

Forumda dikkat çeken bir paylaşım şöyleydi:

> “Ben yaşadığım dönemde tamamen veriye ve plana odaklandım. İlacımı aksatmadım, düzenli uyudum, çalışmaya devam ettim. Şu anda beş yıldır tekrarlamadı.”

Erkeklerin çoğu, psikolojik süreçleri somutlaştırmaya çalışıyor. Stratejik düşünme biçimi, onları kontrol ve ölçülebilirlik üzerine odaklanmaya yöneltiyor. Bu kötü bir şey değil, aksine psikotik depresyon gibi karmaşık bir bozuklukta tedaviye bağlılık açısından oldukça faydalı.

Klinik gözlemler de bunu destekliyor. Erkekler genellikle “hastalık” kavramını dışsal bir tehdit gibi algılıyorlar ve bu da onları “bunu yönetmeliyim” düşüncesine itiyor. Ancak bu yaklaşım bazen duygusal inkârı da beraberinde getiriyor. Duyguları bastırmak, kısa vadede işlevselliği korusa da, uzun vadede duygusal yükü derinleştiriyor.

Psikiyatrist Paul Gilbert’in (2017) “compassion-focused therapy” yaklaşımına göre, özellikle erkeklerde “kontrol” ve “mantık” odaklı savunma mekanizmaları, özşefkat eksikliğiyle birleştiğinde tekrar riskini artırabilir.

---

Kadınların Duygusal ve Toplumsal Odaklı Deneyimi

Bir başka forum kullanıcısı şöyle yazmıştı:

> “Depresyonu atlattım ama çevremden gelen tepkiler beni yeniden içine çekti. ‘Sen çok güçlü bir kadınsın’ dediler, ama o güç bazen sadece bir maskeydi.”

Kadınlar genellikle psikotik depresyonu duygusal bağlamda daha derin yaşar. Toplumsal roller – özellikle bakım verme, empati kurma, ilişkisel dengeyi koruma gibi – onları başkalarının beklentileriyle kendi ihtiyaçları arasında sıkıştırır. Bu durum, stres düzeyini ve dolayısıyla nüks riskini artırır.

Araştırmalar, kadınlarda depresyonun tekrarlama oranının erkeklere kıyasla daha yüksek olduğunu gösteriyor (%60’a karşı %45). Ancak bu fark, biyolojik olmaktan çok sosyal nedenlere dayanıyor: kadınlar duygularını ifade etmede daha açık olsalar da, çevresel stres faktörlerine (aile baskısı, ekonomik zorluk, toplumsal yargı) daha fazla maruz kalıyorlar (World Health Organization, 2021).

Kadınların güçlenme sürecinde duygusal dayanıklılığı kadar, toplumsal destek sistemleri de belirleyici oluyor. Empati, burada hem bir yük hem de bir güç kaynağı haline geliyor.

---

Toplumsal Bağlam: Hastalık mı, Stigmanın Gölgesi mi?

Psikotik depresyon sadece bir tıbbi tanı değil; aynı zamanda toplumun ruh sağlığına bakışının aynasıdır. Ne yazık ki birçok kültürde psikotik bozukluk hâlâ “delilik” olarak damgalanıyor. Bu stigmatizasyon, bireylerin tedaviye devam etme motivasyonunu düşürüyor.

Özellikle erkeklerde “zayıf görünme korkusu”, kadınlarda ise “güvenilirliğini yitirme endişesi” tedaviyi yarıda bırakma oranını artırıyor. Oysa yapılan uzun dönemli bir çalışmada, psikotik depresyon hastalarının düzenli terapi ve ilaç tedavisine devam ettiklerinde nüks oranlarının %30’un altına düştüğü gözlemlenmiş (Nierenberg et al., 2020).

Yani tekrar riski bir kader değil; destek, farkındalık ve süreklilikle yönetilebilir bir süreçtir.

---

Sonuç: Gerçeklerle Duygular Arasında Denge

Psikotik depresyonun tekrar etme olasılığı, hem biyolojik hem de psikososyal faktörlerin kesişiminde şekillenir. Erkekler için veriye dayalı, mantıklı bir yaklaşım; kadınlar için duygusal farkındalık ve toplumsal dayanışma önemli savunma hatlarıdır. Ancak asıl mesele, bu iki yaklaşımı birleştirebilmekte yatar.

Çünkü psikolojik dayanıklılık, ne sadece plan yapabilmekte ne de sadece hissedebilmekte saklıdır — ikisinin dengesinde gizlidir.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Psikotik depresyonu atlatan biri, gerçekten “tamamen iyileşmiş” sayılabilir mi? Yoksa güç, hastalığın tekrar etme olasılığını kabullenip yaşamı buna göre yeniden kurmakta mı yatar?

---

Kaynaklar:

- American Psychiatric Association (2023). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5-TR).

- Janssen, J. et al. (2019). Recurrence in Psychotic Depression: Predictors and Long-Term Outcomes. Journal of Affective Disorders, 254, 54–62.

- Gilbert, P. (2017). Compassion Focused Therapy: Clinical Practice and Applications. Routledge.

- World Health Organization (2021). Gender and Mental Health: Global Review.

- Nierenberg, A. et al. (2020). Long-term Maintenance in Major Depressive Disorder with Psychotic Features. Lancet Psychiatry, 7(4), 321–333.