Obez olan her 5 kişiden 3’ü Obstrüktif Uyku Apnesinden muzdarip: PGIMER Chandigarh

Ferhat

New member
Tıp Eğitimi ve Araştırma Enstitüsü’ndeki (PGIMER) doktorlar, Dünya Uyku Günü arifesinde obez insanların %60’ından fazlasının uyku sırasında solunumun durduğu bir hastalık olan obstrüktif uyku apnesi (OUA) geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Cuma günü gözlemlenecek.


Obstrüktif uyku apnesi, hava yollarının daralması sonucu uyku sırasında üst solunum yollarının tekrar tekrar tıkanması sonucu oluşur. (Sahne)

doktor PGIMER’in Kulak, Burun ve Boğaz Bölümü’nden (KBB) Profesör Sandeep Bansal şunları söyledi: “Bölüm, obstrüktif uyku apnesi için tedavi arayan hasta sayısında bir artış görüyor. Yaklaşık on yıl önce, PGIMER ayda sadece 15 ila 20 hasta kaydetti, ancak şimdi bu sayı ikiye katlanarak yaklaşık 40’a ulaştı. Obezite genellikle OSA’ya neden olur, ancak tedavi edilebilir bir nedendir. Fazla kilolu çocukların yaklaşık %20 ila %50’sinde hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Çocuklarda da bademcik ve adenoidlerin büyümesi bozukluğun bir başka önemli nedenidir.”

Bozukluğu olan bir kişi, genellikle duraklamalarla horlar, horlar veya nefes nefese uyanır. Tedavi edilmediği takdirde kalp hastalığı, tansiyon, diyabet ve depresyon gibi potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

doktor Bansal, OUA’nın genellikle uyku sırasında solunum çabalarına rağmen hava yolunun tekrarlayan daralması nedeniyle ortaya çıktığını sözlerine ekledi: “Kişi uyku sırasında bilinçaltında tekrar tekrar nefes almayı kesiyor. Hava yolu açıldıktan veya solunum sinyali alındığında kişi horlayabilir, derin bir nefes alabilir veya nefes nefese kalma, boğulma veya boğulma hissi ile tamamen uyanabilir.

PGIMER, Uyku Laboratuvarını güçlendirmeyi planlıyor

“OUA’dan muzdarip hastaların hem tıbbi hem de cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. PGIMER’de, doktorların uyku bozukluklarından şikayet eden hastalar üzerinde uyku çalışmaları yürüttüğü özel bir laboratuvarımız var. Uyku testi, hastadan gece boyunca (en az altı saat) sessiz bir odada uyumasını ister ve hastaya takılan bir cihaz göğüs, karın ve kas hareketlerini izler” dedi. Banal.

“Şu anda bir makineyle, bu testi haftada yalnızca dört hastaya uygulayabiliyoruz. Testin hafta boyunca devam edebilmesi için uyku laboratuvarını güçlendirmek için daha fazla doktor göndermeye ve daha fazla ekipman almaya çalışıyoruz. Hastaları evde uyku laboratuvarında da gözlemliyoruz. Muayene edilen kişilerin yaklaşık yüzde 90’ı bu hastalıktan muzdarip” dedi.

Dünya Uyku Günü’nü Cuma günü saat 6:30’da kutlamak için departman ayrıca Sukhna Gölü’nde bir halkı bilinçlendirme programı yürütecek.