Mürekkepten ilham alan seçmenler Shopian'ın Pulwama kentinde Lok Sabha'ya katılımı artırdı

Ferhat

New member
Son yıllardaki eğilimin aksine seçmenler günün erken saatlerinde sandıklarda sıraya girdi.


Bir seçmen, Lok Sabha seçimleri için oy pusulasını attıktan sonra mürekkepli parmağını kaldırıyor. (Waseem Andrabi/HT)

Shopian ve Pulwama geçmişte militanların yuvasıydı ve son yirmi yıldaki çatışmalarda düzinelerce yerli ve yabancı terörist öldürüldü, bu da anketlerin sürekli olarak bastırılmasına neden oldu.

Yalnızca HT Uygulamasından en son Hindistan Genel Seçim haberlerine özel erişim elde edin. Şimdi İndirin! Şimdi İndirin!

Ancak bu sefer insanlar oylarını kullandıktan sonra sandıkların önünde gruplar halinde oturdular ve korkusuz siyaseti tartıştılar.

Sambora'daki bir okulda oy kullanan Muhammed Eşref, “40 yıldır yaşamama rağmen hayatımda ilk kez oy veriyorum” dedi. İki saat süren oylamanın ardından 71 oy kullanıldı ve çok sayıda kişi sabırla kuyrukta bekledi. Eşref, “Karşılaştığımız sorunların bitmesi için temsilcilerimizin dümende olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Pulwama ve Shopian, Ulusal Konferans ve Apni Partisi ile rekabet halinde olan Halkların Demokratik Partisi'nin kaleleridir.

Seçmen Naseer Ahmad, “İnsanlar ilk kez korkusuzca oy veriyor” dedi. Jhelum nehrinden kum çıkararak geçimini sağlayan kişi, dedi.

Pulwama ve Shopian bölgelerinde gün sonunda yaklaşık %45 oranında oylama kaydedildi. 2019 Lok Sabha anketlerinde, çeşitli vesilelerle gerçekleşen taş yağmuruna ve protestolara rağmen rakamlar sırasıyla %2,14 ve %2,88 gibi kasvetli bir seviyedeydi.

Tam tersine, korkunun yerini şenlik havası almıştı. “Daha önceki seçimlerde insanlar korkudan oy verme kabininin yanında duramıyordu. Şu anda durum rahat ve huzurlu, bu da köyümüz ve karşılaşmalar ve protestolarla bilinen tüm bölge için kesinlikle iyi bir alamet.” dedi 1.100 hanelik Samboora köyünden bir seçmen.

Kadın seçmenler de en az erkek seçmenler kadar heyecanlıydı. Bölge sakinlerinden Jwahara şunları söyledi: “Sonunda oy pusulalarının her şeyden daha güçlü olduğunu fark ettik ve bu da bize yeniden güç verecek.”

55 yaşındaki Ghulam Mohammad Tantray, hayatında ilk kez oy kullandığını söyledi. “Hayatımda hiç oy kullanmadım. “Bugün üç çocuk babasıyım ve oy vermeye karar verdim çünkü bu duygularımızı ifade etmemize olanak sağlıyor” dedi.

Komşu Pinglena köyünde siyasi parti çalışanları seçmenleri araçlarla taşıdı. Hatta sandık önündeki dükkanlar bile açıktı ve insanlar gruplar halinde oturup süreci izledi.

BTech'i takip eden Altaf Ahmad, “Oyumuzun sorunlarımıza son vereceğine inanıyoruz, özellikle 2019'dan sonra her şey aleyhimize gidiyor” dedi.

Pulwamas Washbough'da seçmenler iyimserdi. “Sabahtan beri çok sayıda seçmen geliyor. Bu, geçmiştekinden farklı” diyor, öğle saatlerinde kayıtlı 1.200 oydan 400'ünün oylandığı sandık merkezindeki mağaza sayaçlarını işleten bakkal Şabir Ahmad. “Bu gece oyumu kullanacağım. Ahmad, “On yıllardır ilk kez Pulwama şehrinde rahat bir atmosfer deneyimliyorum” dedi.

Keegam, Shopian'da 1.133 oyundan 250'si ilk iki saatte oylandı. “Eskiden silahlarımız vardı, bugün yok. Hükümetimizin, temsilcilerimizin sefaletimize son vermesini istiyoruz” dedi eski bir hükümet çalışanı olan Lateef Ahmad Kaloo, oy verme merkezinin önünde oturuyordu.