Ludhiana: Altı ilerici çiftçi Kisan Mela’da onurlandırıldı

Ferhat

New member
Cuma günü Pencap Ziraat Üniversitesi’nde (PAU) düzenlenen Kisan Mela’nın sonuç gününde altı ilerici çiftçi onurlandırıldı.


Ludhiana’daki Kisan Mela’da altı ilerici çiftçi onurlandırıldı. (HT DOSYASI)

CM Bhagwant Mann, ödülleri tarıma ve ilgili mesleklere yaptıkları olağanüstü katkılardan dolayı bu çiftçilere verdi. Etkinlikte Tarım Bakanı Gurmeet Singh Khudian da hazır bulundu. Etkinlikte konuşan Pencap CM’si şunu belirtti: “Kheti (tarım) Pencap’ın aan, baan ye shaan’ıydı (onur, gurur ve şan); PAU ve Kisan Melas’ı Pencap’taki çiftçilerin kalbine yakındı. Kisaani (tarım) kalbime çok yakın. Bu üniversite benim için yeni bir şey değil, melas’a amcam (Tayaji) ile birlikte bir sanatçı ve şimdi de CM olarak geldim.”

Omuzlarında tohum çuvalları taşıyan, ellerinde broşürler tutan genç çiftçilerin yoğun katılımından memnuniyet duyan Mann, melada şunları söyledi: “Hiç şüphesiz atalarımız verimsiz olanı verimli hale getirmek için çok çalıştılar, ama günümüzde tarım öyle.” Tarım Ekimden ilaçlamaya ve hasada kadar yeni tekniklerin gelişmesiyle birlikte köklü bir değişim yaşanıyor. Tarımın modernleştirilmesine ihtiyaç var.”

Ödül alan çiftçiler dikkat çekici yenilikler, sürdürülebilir uygulamalar ve Pencap’taki tarım ortamını çeşitlendirmeye yönelik bağlılık sergilediler.

Çiftçiler hakkında

Faridkot’taki Bukan Wekhey Nagar sakini Paramjit Singh, mahsul çeşitlendirmesindeki öncü başarılarından dolayı prestijli ‘Parvasi Bharti Ödülü’ne layık görüldü. Singh, 20 hektarı kendisine ait ve 15 hektarı kiralık arazi olmak üzere 35 hektarlık arazide bilimsel tarım yapıyor. Singh çevreyi korumaya kararlıdır ve toprak işlemeden pirinç ve yağmur suyu hasadı gibi teknikler kullanır. Ayrıca mandıracılık ve arıcılıkla da uğraştı ve kendini tanıtmanın başarısının anahtarı olduğunu vurguladı.

Singh şöyle dedi: “Geleneksel tarım uygulayan çiftçiler için pazarlama başlangıçta zor olabilir, ancak ustalaştıktan sonra çok faydalı hale gelir.” Pirinç ve buğdayla karşılaştırıldığında iki kat gelir elde edilebilir. Pencap dışında Delhi, Rajasthan, Haryana, Srinagar’da da ürünlerimi satıyorum.”

Patiala’dan Amrit Singh, sebze yetiştiricisi olarak olağanüstü katkılarından dolayı “Sardar Ujjagar Singh Dhaliwal Anma Ödülü”nü aldı. Sebze yetiştiriciliğinde 25 yıllık deneyime sahip Singh, başarısını PAU’nun Patiala’daki Çiftlik Danışma Hizmet Merkezine bağlıyor. Singh ayrıca çok aileli çiftçiliğe de girişti ve fidanlıkta sebze yetiştirmek için hindistan cevizi turbası ve solucan gübresi kullanıyor.

Patiala’daki Ditupur’dan 50 yaşındaki bir çiftçi olan Narinder Singh Tiwana, çevrenin korunmasına olan bağlılığından dolayı Sardar Dalip Singh Dhaliwal Anma Ödülü’ne layık görüldü. Tiwana, 2007’den bu yana anız yakmayı bırakıyor ve 3 hektarlık çiftliğinde organik tarım yöntemlerini kullanıyor. Sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönelik PAU tavsiyelerini takip ediyor ve mutfak bahçeciliğiyle aktif olarak ilgileniyor. Tiwana ayrıca paçavra, kolza tohumu yağı ve süt üreten bir tarım işletmesini de yönetiyor.

Tiwana şunları söyledi: “İnsanlar gübre ve pestisit yüklü meyve, sebze ve tahılları tükettikten sonra kendilerini hastanelere bırakıyorlar. “Tabaktaki sürdürülebilir ve organik yiyecekler pahalı olabilir, ancak uzun vadede umut verici sağlık yararları sunuyor.”

Mansa’daki Mauje Khurd’lu küçük ölçekli bir çiftçi olan Sukhpal Singh, bahçecilikteki olağanüstü başarılarından dolayı ‘Sardar Surjit Singh Dhillon Ödülü’ne layık görüldü. 2,5 hektarlık çiftliğinde geleneksel buğday-pirinç döngüsünde sınırlı ilerleme olmasına rağmen Singh, ekim desenini çeşitlendirdi. Verimli tarım için sağlıklı sebze bahçeleri işletiyor, 50 arı kutusuyla arıcılık yapıyor ve şeker kamışı suyu satıyor. Singh’in ürünleri arasında yazın patlıcan, bamya, domates, kırmızı biber, kabak ve daha fazlası, kışın ise havuç, ıspanak, turp ve diğer çeşitli sebzeler yer alıyor.

Moga’daki Jhandewala’dan 48 yaşındaki çiftçi Gurbir Kaur, tarıma ve ilgili işlere yaptığı katkılardan dolayı Sardarni Jagbir Kaur Anma Ödülü’nü aldı. 25 hektar ata arazisi ve 10 hektar kiralık araziyi yöneten Kaur, yenilikçi yaklaşımlarıyla adından söz ettiriyor. Ürün kalıntısı yönetimine odaklanıyor ve akıllı ekim makinesi teknolojisiyle tanınıyor. Buna ek olarak Kaur, 35 inek ve mandayla başarılı bir süt çiftliği işletiyor ve süt üretimini de genişletiyor.

Khandur Sahib bloğundaki Kalah köyü Tarn Taran, dönüşümü nedeniyle Babu Singh Brar En İyi Chhappar Ödülü unvanını aldı. Sarpanch Gursimratpal Kaur’un önderliğinde köy boşaltılarak yeniden canlandırıldı

Chhappar (gölet) ve onu şimdi tüm bölgenin ana su kaynağı olarak hizmet veren pitoresk bir göle dönüştürdü.

Toplum. Köylüler, bilim adamlarının rehberliğinde gölde balık yetiştirmeye başlayarak gelirlerini çeşitlendirdiler.

Kaynaklar. Ayrıca çevresi ağaçlarla ve açık hava spor salonuyla güzelleştirildi.