Kitap meraklıları için bir cennet olan Keşmir'in ücra bir mezrası, kitap severlerin gözdesi

Ferhat

New member
Kuzey Keşmir'in Bandipora bölgesindeki uzak bir köy, Asya'nın en büyük ikinci tatlı su gölü Wular'a iki kilometreden daha az bir mesafede, Himalaya vadisinde benzersiz bir şey olan bir kitap köyüne dönüştürüldü.


Köy nüfusunun neredeyse yüzde 60 ila 70'i tarım ve bahçecilikle ilişkilidir ve son yirmi yılda okuryazarlık oranı artmıştır (HT Fotoğrafı).

Ağırlıklı olarak kabile nüfusundan, özellikle de Gujjarlardan oluşan köyde tek bir kütüphane bloğu bulunmuyor ancak kitaplar, sadece yerel okuyucuların değil aynı zamanda ülkenin farklı yerlerinden gelen turistlerin de bulunduğu köylülerin 15'ten fazla farklı evine dağıtılmış ve yerleştirilmiştir. Ülkede kitap okundu; bunların bir kısmı, köpüren suları, şehir ve kasabalardaki yoğun yaşamın koşuşturmasından uzakta, kitap okumak için sakin bir ortam sağlayan Arin Nallah'ın kıyısındaydı.

Yalnızca HT Uygulamasından en son Hindistan Genel Seçim haberlerine özel erişim elde edin. Şimdi İndirin! Şimdi İndirin!

Pune merkezli STK Sarhad'a bağlı yerel bir kabile genci olan Siraj Udin Khan, girişimi başlattı ve STK'nın köyde kitap okuma kültürünü tanıtmasıyla bu girişim meyvelerini veriyor.

“Amaç köy evlerini mini kütüphaneye dönüştürmek”

“Bu sefer elimizde çeşitli konularda 5.000 civarında kitap var. Amaç, önümüzdeki yıllarda çoğu köy evinin mini kütüphanelere dönüştürmektir ”dedi. Aylarca ikna etmemiz gerekti ve sonunda 2022 yılında kütüphaneler kuruldu. Hatta yerel okulda büyük bir kütüphane kurduk ve orada rekabet sınavlarıyla ilgili kitaplar tuttuk. Yavaş yavaş gençler kitap okuma alışkanlığını geliştirdiler.”

Tarih alanında doktorası bulunan ve yaşamının çoğunu Keşmir dışında Maharashtra ve diğer eyaletlerde geçiren Siraj, “Bizim köyümüz en geri kalmış köy, bu kitaplar onlarca J&K haritasında ve ayrıca Hindistan haritasında yerimizi getirdi. ” Köyü özellikle Maharashtra'dan çok sayıda turist ziyaret etti. Umarım Kitap Köyü'nün turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olacağı gün gelir.” diye konuştu Siraj, çeşitli konulardaki kitapları sergilerken.

Farklı türler farklı evlerde sergilendi, her evin dışında yer alan kitaplara göndermeler yapıldı. Halk ve kurgu da dahil olmak üzere tarih ve Keşmir edebiyatı sergilenirken, önümüzdeki aylarda çocuk ve genç yetişkinlere yönelik kitaplar da eklenecek. Ünlü dünya liderlerinin biyografilerinden, Keşmir'in kadim tarihine gönderme yapan Rajtarangini'ye kadar, bu kütüphanelerde hemen hemen her konuda İngilizce, Urduca, Hintçe ve Keşmirce kitaplar ve romanlar bulunmaktadır.

Köy nüfusunun yüzde 60 ila 70'e yakını tarım ve bahçecilikle uğraşıyor ve okuma-yazma oranı son yirmi yılda arttı.

STK'nın kurucu başkanı Sanjay Nihar, projenin yıllardır aklında olduğunu söyledi. “Bunu, ünlü Keşmir şairi Mehjoor'un doğduğu köy olan Matrigam Pulwama'da başlatmayı planlamıştık. Ne yazık ki işe yaramadı ve sonunda bunu ünlü Sufi şairi Lal Sahib Aragami'nin dinlenme yeri olan Aragam'da inşa etmeye karar verdik. Wular'a yakın ve arka bahçesinde çok güzel çayırlar var” dedi ve birkaç kitap daha ekleyerek köye 5 bin kitaplık bir kitap bankası kurmayı hedefliyoruz. “Bu kitaplar halkın ve köyün varlığı haline geliyor. Nihar, “Gelecek nesillerimizin burada tutulan kitaplardan yayılan bilgilerle güçlenmesini istiyoruz” dedi.

Kuruluşundan sadece birkaç ay sonra köy, Keşmir'in her yerinde tanınıyor. “Eskiden ünlü bir şairle tanınırdık, şimdi kitaplarımızla tanınıyoruz. Köylülerden Shabir Ahmad, “Gün gelecek, turistler buraya akın edecek ve bu kitaplar iş yaratmanın bir nedeni olacak” dedi.

Hatta köyümüz bile Gürez ve Wular Gölü'ne gelen turistlerin uğrak noktası haline gelebilir” diye konuştu.

Sahada diğer yerel halkla birlikte çalışan Siraj, kitap köyünü kurarken birçok engelle karşılaştıklarını ancak artık köylüler ve yetkililerin bunun önemini anladıklarını söyledi. “Ziyaretçilerin burada kalabilmesi ve yerel halkın biraz para kazanabilmesi için burada aile yanı konaklamalar kurmayı planlıyoruz” diye ekledi.

Mütevazı köy hiçbir zaman bugünkü kadar huzurlu olmamıştı. Militanlığın ilk günlerinde düzinelerce yerel halkın militan saflarına katılmasıyla burası militan faaliyetlerin merkeziydi. Onlar (militanlar) ya çatışmalarda öldürüldü ya da teslim oldu. Son 15 yıldır köyde barış hüküm sürüyor.

“Bu sefer köyümüz tek bir aktif militanın bulunmadığı en huzurlu bölge. Komşu köyler de militanlıktan uzak” diyen Celaleddin, iki katlı evinde bir odayı da kütüphane olarak ayırdı.

Genç öğrenciler bile bu kütüphanelere yöneliyor. “Şimdiden onlarca kitabı genç öğrencilere verdim, onlar da okuduktan sonra geri veriyorlar. Yavaş yavaş kitap okuma alışkanlığı sadece köyde değil çevre bölgelerde de gelişiyor” dedi iki katlı mütevazı evinde kitapların bakımına kendini adamış 11. Sınıf öğrencisi Anees.

Kütüphaneye yer sağlayan başka bir köylü olan Adil Şafi, “Köyümdeki her evin bir kütüphaneye sahip olacağı günü çok seviyorum” diyor.

Nahar, gelecekte köyde ve Wular Gölü'nde bir dünya kitap festivali düzenlemeyi planladığını söyledi. “Dünyaca ünlü yazarları benzersiz bir kimliğe sahip olacak şekilde bu yerde barındırmak istiyoruz,” dedi köylülerin işbirliği yaptığını ve herkesin köyü tanıyacağı zaman uzak olmadığını da sözlerine ekledi.