IMF Dünya Bankası Nedir ?

Mehbare

Global Mod
Global Mod
IMF Dunya Bankas Nedir?

IMF ve Dunya Bankas, ikili olarak kurulmus olan iki uluslararas finans kurulusudur. IMF, Uluslararas Para Fonu olarak da bilinir ve ulkelerin ekonomik durumlarn denetleyen ozel bir kurulustur. Dunya Bankas ise, kalknma projelerinin desteklenmesi ve gelismekte olan ulkelerin ekonomik durumlarnn iyilestirilmesi icin kurulmustur.

IMF, 1944'de Bretton Woods, ABD'de yaplan bir konferansta kurulmustur. Bu tarihten bu yana, IMF'de 190 uye ulke vardr. IMF'nin ana amac, uye ulkelerin ekonomik istikrarn saglamak ve kuresel doviz kurlarn dengelemek icin gerekli olan para arzn kontrol etmektir.

Dunya Bankas ise, ayn tarihte kurulmustur ve ayn gorevleri paylasmaktadr. Dunya Bankasnn ana amac, gelismekte olan ulkelerin ekonomik durumlarn iyilestirmek, kalknma projelerini desteklemek ve bu ulkelerin ekonomik kalknmasn saglamaktr. Dunya Bankas, uye ulkelerin ekonomik durumlarnn belirlenmesi icin calsmalar yapmakta ve bunlarn desteklenmesi icin gerekli olan kaynaklar saglamaktadr.

IMF ve Dunya Bankas arasndaki farkllklar, IMF'nin genellikle para arznn kontrolu ile ilgilendigi ile snrl oldugu ve Dunya Bankasnn ise kalknma projelerinin desteklenmesi ve gelismekte olan ulkelerin ekonomik durumlarnn iyilestirilmesi icin calstgdr.

IMF ve Dunya Bankasnn Ekonomik Faydalar

IMF ve Dunya Bankasnn ekonomik faydalar, ulkelerin ekonomik istikrarn saglamalar ve gelismekte olan ulkelerin ekonomik durumlarnn iyilestirilmesi icin calsmalar yurutmeleridir.

IMF, ksa vadeli kredi, tasarruf ve para arznn kontrolunu saglamak icin calsr. Ksa vadeli kredi, ulkelerin ekonomik istikrarn saglamak icin cok onemlidir. IMF, uye ulkelere ksa vadeli kredi saglamaktadr. Bu krediler, ulkelerin para arzn dengelemek ve ekonomik istikrar korumak icin kullanlmaktadr.