Delhi'deki 13. yüzyıldan kalma rezervuar için yeni atık su arıtma planı | Son Haberler Delhi

Ferhat

New member
Mehrauli'deki 13. yüzyıldan kalma rezervuar Hauz-i-Shamsi, uzun süredir devam eden kirli su sorununa kalıcı bir çözüm sağlayabilir. Bir DJB yetkilisi, Delhi Jal Yönetim Kurulu'nun (DJB), Vasant Kunj'un A Sektöründe – Hauz-i-Shamsi'ye 2,5 km uzaklıkta – arıtılmış suyu doğrudan su kütlesine boşaltacak yeni bir kanalizasyon arıtma tesisi (STP) inşa etmeyi planladığını söyledi.


Yeni Delhi, Hindistan – 9 Şubat 2024: 9 Şubat 2024 Cuma günü Hindistan'ın Yeni Delhi kentindeki Mehrauli'deki Jahaz Mahal yakınlarındaki Hauz-e-shamshi'nin bir görünümü. (Fotoğraf: Raj K Raj/ Hindustan Times) (Hindustan Times) )

On yılı aşkın bir süredir, Hauz-i-Shamsi yakınında yaşayan 6. ve 8. Bölge sakinleri, kirli içme suyu ve sivrisinek üreme alanlarından şikayetçi oldu; bunların tümü, kanalizasyon sızıntısı nedeniyle daha da kötüleşen rezervuardaki suyun durgunluğuna atfedildi.. Hindistan Arkeolojik Araştırması (ASI), 2015'ten bu yana Hauz-i-Shamsi'yi temizlemek için en az üç girişimde bulundu, ancak hiçbiri işe yaramadı.

HT, her zaman, her yerde kriket yakalamanın tek adresi olan Crick-it'i tanıtıyor. Şimdi keşfedin!

ASI tarafından korunan rezervuar, 20. yüzyıldan kalma bir ASI listesine göre, Delhi Sultanlığı hükümdarı Şemsuddin İltutmiş tarafından Peygamber'in su kütlesini keşfetmesine yol açan bir rüyasına dayanarak inşa edildi. Hindistan Ulusal Sanat ve Kültürel Miras Vakfı (INTACH), Delhi'deki binalarla ilgili kapsamlı ciltlerinde, Shamsi talab olarak da bilinen Hauz-i-Shamsi'nin bir zamanlar 100 hektardan fazla alanı kapladığını listeliyor. Ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir ASI yetkilisi, zamanla Talab'ın 7,05 dönüme kadar küçülerek eski ihtişamını kaybetmiş gibi göründüğünü söyledi.

Burayı oku: Yamuna boyunca yasa dışı koloniler kanalizasyonu nehre boşaltmaya devam ediyor

Restorasyon girişimleri


Şemsi Talab'ın temizlenmesine yönelik ilk girişim 2015 yılında yapılmış, ardından ASI denetimi altındaki Sürdürülebilir Çevre ve Ekolojik Kalkınma Derneği (SEEDS), 2023'te ve bu yıl yine Şubat ayında temizlik çalışması gerçekleştirmişti. Ancak HT tarafından yakın zamanda yapılan anlık kontrol, su kalitesinin yeniden bozulmaya başladığını ve su seviyelerinin Şubat ayına göre önemli ölçüde düştüğünü ortaya çıkardı.

DJB tarafından bu yıl 9 Nisan'da Ulusal Su Misyonuna gönderilen teklifte, HT tarafından görüldüğü üzere “günde bir milyon galonluk kanalizasyon arıtma tesisinin (STP) inşasından ve Sektör A Vasant Kunj'da arıtılmış suyu beslemek için diğer ilgili çalışmalardan bahsediliyor. “Mehrauli'deki Şemsi Talab'a.”

Yeni kanalizasyon arıtma tesisinin inşa edileceği DJB bünyesinde halihazırda bir kanalizasyon arıtma tesisi bulunmaktadır. Eski cihaz 10 yılı aşkın süredir çalışmıyor. Bir DJB yetkilisi, “Yeni tesis Vasant Kunj'un atık sularını arıtacak ve Hauz-i-Shamsi'ye gönderecek” dedi.

Burayı oku: Delhi HC, 22 açık kanalın tamamını yönetmek için tek bir kurum talep ediyor

DJB, yeni STP'nin kurulumunu gerçekleştirmek ve Hauz-i-Shamsi'ye arıtılmış su tedarik sürecini denetlemek için Ulusal Temiz Ganga Misyonu'na (NMCG) başvurdu.

“Onay almak için gereken süreç Perşembe günü başladı. İsmini vermek istemeyen bir NMCG yetkilisi, “Biraz zaman alacak, ancak bittiğinde Şemsi Talab meselesi nihayet çözülecek” dedi.

ASI ve NGO SEEDS'in yaptığı temizlikten yalnızca iki ay sonra suyun üzerinde çamur birikmişti. Rezervuarın kıyısında yine yerel sakinler tarafından atılmış olabilecek çöp yığınları var.

Mehrauli 8. Bölge sakini ve Birleşik Shamsi Talab Sakinleri Refah Derneği genel sekreteri Lalit Gupta (44), “Burada sakinler arasında farkındalık yaratmaya çalıştık ve onlardan buraya çöp atmayı bırakmalarını istedik.” dedi. İnsanların buraya çöp atmasını engellemek için su kütlesinin etrafına bir çit çekildi, ancak bazı insanlar bunu yapmaya devam ediyor. Bu da sorunu daha da ağırlaştırdı.”

Gupta, ara sıra ortalığı toparlamanın sorunu çözmeyeceğini söyledi. “Su durgun olduğunda düzenli olarak arıtılmış su temini önemlidir. Hauz-i-Shamsi tarihi bir yapıdır ve DJB'nin planı bunun korunmasına yönelik önemli bir adım olacaktır” dedi.